Svenskt medborgarskap till salu!

För ett par dagar sedan hade det gått ett år sedan Sverige fick en borgerlig regering. Statsminister Fredrik Reinfeldt och hans partiledarkollegor bjöd därför in till en hyllning av sig själva på Norrmalmstorg i Stockholm.

Men vad firade du, Fredrik Reinfeldt?

  •  Att de rika blir rikare?
  • Att arbetsmarknaden blir otryggare?
  • Att räntorna stiger så att det blir dyrare att bo?
  • Att 300 000 personer har lämnat a-kassan?
  • Att sjuka får lägre ersättning?

Den borgerliga regeringen tog över makten när ekonomin blomstrade. När Sverige gick för högtryck och jobbtillväxten tog sats. I det läget valde regeringen att medvetet öka klyftor och orättvisor i vårt land, och att föra en framtidsfientlig politik som riskerar att minska svensk konkurrenskraft. Är det något att fira?

Det är en stark sysselsättningstillväxt just nu. Det är självklart värt att fira. Men det är ju den starka konjunkturens förtjänst och inte den nuvarande regeringens - detta har vi Sveriges ledande ekonomers ord på.


Grunden till den starka utvecklingen har lagts genom långsiktig och ansvarsfull socialdemokratisk ekonomisk politik. Mångåriga satsningar på utbildning har gjort det möjligt för fler att ta de nya jobben när de nu kommer.

Kombinationen av trygghet och utveckling har gjort Sverige till ett modernt och konkurrenskraftigt land.

Men samtidigt som vi gläds åt att arbetslösheten sjunker, ser vi hur långtidsarbetslösheten biter sig fast. Regeringen har valt att avveckla de åtgärder som riktar sig till personer som står långt från arbetsmarknaden.

Arbetslösa kan inte längre räkna med stöd i form av praktik och utbildningar som leder till jobb. Möjligheten till en andra chans på arbetsmarknaden genom utbildning har stängts för många när regeringen kraftigt skurit ner på komvux. Detta ska beklagas - inte firas.


Fredrik Reinfeldt påstår sig vara "hela Sveriges statsminister". Men den politik han för är på inget sätt i allas intresse.

Socialdemokrater har låtit riksdagens utredningstjänst, RUT, analysera effekterna av regeringens ekonomiska politik utifrån de två första budgetpropositionerna.

Vi kan konstatera att de verkliga vinnarna är de 10 procent av Sveriges befolkning som tjänar mest. De allra rikaste får nästan en tredjedel av alla ekonomiska förstärkningar. Utredningen visar också att män gynnas på kvinnors bekostnad. Och att unga och gamla förlorar mot dem i mellanåldern.

På ett år minskar skatteintäkterna med 65 miljarder kronor. Redan har alltså moderatledaren Reinfeldt genomfört hälften av de skattesänkningar som hans företrädare Bo Lundgren blev så kritiserad för. Fördelningen av skattesänkningarna är djupt orättvis.

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) kommer ca 200 personer att få en skattesänkning på mer än en miljon kronor var, när förmögenhetsskatten avskaffas. Den åtgärden skapar också stora regionala skillnader.

I Stockholms län bor 20 procent av landets befolkning, men 44 procent av dem som betalar förmögenhetsskatt. Istället för att hålla ihop landet skapas stora sprickor som ökar spänningarna i Sverige.

Samhällets största klyfta har alltid gått mellan dem som har jobb och egen försörjning och dem som står utan.

Ändå införde regeringen ett jobbavdrag vid årsskiftet som syftar till att öka skillnaderna mellan de som arbetar och de som inte arbetar. Effekten är att sjuka, arbetslösa, frånvarande på grund av arbetsskada eller pensionärer inte bara får lägre inkomst, utan dessutom höjd skatt.


Fredrik Reinfeldt påstår att huvuddelen av jobbavdraget går till låg- och medelinkomsttagare. Men så är inte fallet. Över hälften av skattesänkningen hamnar hos de grupper som Fredrik Reinfeldt själv definierar som höginkomsttagare - i alla fall när han ska motivera sänkta tak i sjukförsäkringen.

Nu försöker han göra gällande att det är låginkomsttagarnas tur och att steg 2 i jobbavdraget ska komma dem till del. Men även där går hälften till de högavlönade.

Så vilka är det då som ska vara med och fira i dag? På den punkten har Fredrik Reinfeldt varit mycket tydlig: han talar bara till dem som har jobb. Att döma av praktiken menar han det.

I Karlskrona möttes han nyligen av hundratals varvsarbetare som visade sin oro och sitt missnöje över nedskärningarna i försvaret och vad det skulle innebära för deras jobb.

Under sin nuvarande turné till Arbetsförmedlingar runt om i Sverige vägrar Fredrik Reinfeldt att träffa arbetslösa. I början av sommaren fick han ta emot namnunderskrifter från 157855 pensionärer som protesterade mot regeringens pensionärsskatt.


Sverige har råd med rättvisa och vi tjänar alla på om rättvisan ökar.
Det hade varit något att fira, Fredrik Reinfeldt.
Och då hade alla kunnat vara med.


Kommentarer
Postat av: Annie

wohooo! där visade du vart skåpet ska stå! way to go bro

Datum: 2007-09-21 Kl: 21:16:10
Postat av: Lilla Andreas

Skulle väldigt gärna vilja ha källa till SCB undersökning och Socialdemokraternas undersökning där RUT var inblandade. Tack!

Datum: 2007-09-21 Kl: 21:16:29
Postat av: denke

lilla vän, du borde (tycker jag) vid din ålder veta att sådana uppgifter kan jag som privatperson inte ta del av. och du gör fel i att antyda att SCB och RUT inte skulle klara av att noga och sakligt sköta sina arbeten och uppdrag som de tilldelas. om SVT eller TV4 hade kommit med ett inlägg om SCB:s undersökning hade du aldrig tvivlat. du betvivlar dina egna statliga företag, och du betvivlar sverige. du kan inte ens tro på dina allierade. snart spricker alliansen, och sandlådan töms sakta på moderater, centerpartister, kristdemokrater och folkpartister. snart, väldigt snart, hissar Mona flaggan. Frihet, Jämlikhet och Solidaritet!

Datum: 2007-09-21 Kl: 21:48:47
Blogg: http://deenkee.blogg.se
Postat av: Lilla Andreas

Jag tvivlar aldrig på SVT eller SCB and you name it. Däremot tycker jag att dom på SVT är lite väl insnöade, men det är ju deras problem. Jag är själv med i undersökningsbarometrar och svarar på frågor från bland annat SCB och NovousOpinion. Vi får efter undersöknings slut ett mejl med diagram och text hur undersökningen gått. Du kan få läsa det någon dag? Jag menar bara att man kanske borde vara en aning källkritisk.
I och med att Mona hissar hammaren och skäran i höjden, kommer arbetslösheten att öka drastiskt. Men då får man leva på bidrag istället, sorgligt men sant. För det är dom bra på, att få igenom bidrag hit och bidrag hit. Tycker du det är rätt att Vi andra ska bekosta vården men skyhöga skatter? Tänk bara på de stakars friska pensionärerna som får betala. Vad ska dom leva på efter att dom betalat en sjukhussäng för en annan person? Nu låter detta hur dubbelt som helst. Men men. Sen en sak till. Ingen är jämnlik i en socialistisk regering. Aldrig. Kom inte och säg att det är värre i en borglig regering. Det är tur att det fortfarande finns vett i Mörbylånga Kommuns väljer som röstar borgligt, annars hade man varit tvungen att flytta till Färjestaden för att kunna handla. Det är politikerna från södra Öland som håller liv i södra Öland!

Datum: 2007-09-22 Kl: 10:29:17
Postat av: denke

Jag tror inte att det är välfärden som pensionärerna är mest "rädda" för:p
"Under sin nuvarande turné till Arbetsförmedlingar runt om i Sverige vägrar Fredrik Reinfeldt att träffa arbetslösa. I början av sommaren fick han ta emot namnunderskrifter från 157855 pensionärer som protesterade mot regeringens pensionärsskatt." De äldre människorna prioriterar välfärden mest av alla. Alla är jämlika i en socialdemokratisk regering. Vi satsar på välfärden, inte genom att sälja ut, och privatisera vård och omsorg, så att de med störst plånbok får bäst vård. Alla ska dra sitt strå till stacken, och ingen ska leva på bidrag, om man inte är i behov av det. Min kompis mamma får inga pengar om hon börjar plugga, för att Sven-otto Littorin har beslutat att "man inte ska plugga, man SKA jobba". För en ensamstående mamma är det tufft att få det att gå ihop. Du förstår inte, för du har aldrig haft problem med pengar. Jag önskar så djupt att du för en dag skulle få känna hur det känns att vara sjukskriven, och få mindre och mindre procent av lönen. Eller att du skulle vara arbetslös länge, och få mindre och mindre bidrag. Att svälta ut folk, gör inte att de får jobb. Ska jag ge dig min mosters email-adress? Du skulle börja gråta, om du fick höra hur förbannat jävla tufft hon har det. Och, vad fint att du gjort en politisk blogg av din blogg. :) Väldigt blått^^ Haha, nu räcker det med politik.

Datum: 2007-09-22 Kl: 11:02:47
Blogg: http://deenkee.blogg.se
Postat av: Lilla Andreas

Nej tack det behövs inte.
Men jag röstar precis på det som gynnar mig, oss företagare. Undra hur många Svenska företag som flyttade ut från Sverige under den socialistiska regimen?

Datum: 2007-09-22 Kl: 15:58:37

Här kan du skriva en kommentar:

Vad heter du?
Vill du spara dina uppgifter?

E-postadress: [publiceras ej]

Blogg:

Din kommentar:

Trackback

RSS 2.0