Välfärd in my heart

Jag ska börja med en kampanj för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Eller ja, en kampanj MOT alliansen. Eftersom att mitt liv är skrämmande händelselöst så får man ju informera om något annat. Så, enjoy!



- Fabriksarbeterskan Heidi Thorsén stukade foten illa och var tvungen att ha den i högläge. Försäkringskassan krävde att hon skulle ta ett skrivbordsjobb där hon kunde sitta med foten högt. Hon överklagade och fick rätt.

- Jan Lundstedt drabbades av svåra muskelsmärtor efter cancerbehandlingen. Till sist kunde han varken stå eller sitta längre stunder. Försäkringskassan föreslog ändå att han skulle fortsätta jobba - liggande.

- Jonny Tongrings och Mona Gustafssons bebis dog precis innan förlossningen. Johnny blev sjukskriven. Men efter två veckor tyckte Försäkringskassan att han skulle åka och jobba eftersom "sorg inte är en sjukdom".


"Vi har berättat om Janne Lundstedt som efter en svår cancersjukdom tvingades byta jobb på museet i Visby. När han fick svårt att både stå och sitta diskuterades om Janne kunde fortsätta att jobba liggande.

Läs om ifall du inte förstår. Man diskuterade på allvar om Janne skulle ligga och utföra jobbet som registrator. Hur många ligger och jobbar på din arbetsplats?


Sorg ingen sjukdom

Vi berättade också om Johnny och Mona som förlorade sonen Leo precis före förlossningen. Men Johnny fick bara vara hemma i två veckor. Sedan skulle han fortsätta jobba - 30 mil från Mona.

Sorg är ingen sjukdom, sa kassan. Men man kan bli sjuk av sorg.

Vi berättade också om Sandra som drabbades av foglossning i slutet av sin tredje graviditet. Hon tvingades gå på kryckor. Trots det skulle hon fortsätta jobba som personlig assistent till en kvinna i rullstol.

Frågan är vem som behövde mest hjälp, Sandra eller den hon skulle assistera?


Goda ambitioner

Det är inget självändamål att sjukskriva människor. Tvärtom. Erfarenheten är entydig, ju längre man är borta från arbetslivet desto svårare är det att komma tillbaka. Av dem som varit sjukskrivna i ett år är det bara ett försvinnande fåtal som går tillbaka till jobbet.

Ambitionen att snabbt få folk tillbaka till jobbet är alltså inte fel. Den är helt rätt.

Det som är fel, grundläggande fel, är hjärtlösheten. Den brutalitet som en del sjukskrivna utsätts för kan inte kallas något annat än brist på empati. Brist på vanlig enkel medmänsklighet.


Arbete är allt

Den förra regeringen hade ambitionen att halvera sjukfrånvaron. Den nuvarande hyllar arbetslinjen, att arbeta är överlägset allt. Det är de sjukskrivna som drabbats av de åtdragna tumskruvarna.

I Försäkringskassans så kallade ohälsotal ingår de som har sjuk- och aktivitetsersättning, det som förr kallades förtidspension. Där ingår också de som får rehabiliteringsersättning. Och de som är sjukskrivna.


Betalat dyrt

Förtidspensioneringarna ligger kvar på i stort sett samma nivå som vid årsskiftet 2005. Rehabiliteringsersättningen likaså.

Däremot har sjukpenningdagarna minskat med 2,6 per person under de senaste 25 månaderna. Det finns människor som betalar, och betalar dyrt, för det. Det är dem vi berättat om under veckan som gått.

På två år har Försäkringskassan fördubblat avslagen, förra året nekades 9 300 personer att bli sjukskrivna trots att deras läkare tyckte att de borde vara borta från jobbet och kurera sig.

Samtidigt blir de som får rätt mot kassan allt fler. De som överklagar till länsrätten och får en dom till sin fördel har ökat med 20 procent sedan 2002.

Sverige är ett av världens rikaste länder. Men ibland har vi inte råd med vanlig enkel medmänsklighet.

Det visste Janne, Johnny, Mona, Sandra och deras olycksbröder och olyckssystrar. Nu vet du och jag det också.

Det är en kunskap man gärna vill vara utan."

källa: aftonbladet.se


Kommentarer

Här kan du skriva en kommentar:

Vad heter du?
Vill du spara dina uppgifter?

E-postadress: [publiceras ej]

Blogg:

Din kommentar:

Trackback

RSS 2.0